Slider 01Slider 02Slider 03 Slider 04 Slider 05
 


E-mail: socijalniradguca@gmail.com
Web: www.csrlucani.rs 

 

 

Међународни дан старијих особа

 
Поводом 1.октобра, Међународног дана старијих особа, Центар за социјални рад општине Лучани у Гучи је организовао посету остарелим лицима смештеним у ДЗ Лучани- болници у Гучи.
Том приликом су уручени хигијенски пакети и обављен разговор са пацијентима. Поред жеље за добро здравље разговарано је и о њиховој организацији живота, као и правима из социјалне заштите која могу остварити.
Г.Б. (87 год.) је у болници већ месец дана. Покретан је и ведар и о себи каже: „ Знам да је данас дан маторих. Добро сам, не пијем пуно лекова, чекам да идем у Дом. Најбоље је човеку да буде код своје куће, али тешко је бити сам. Хвала Богу родбина ме посећује и брине о мени.“
Иначе, подручје општине Лучани карактерише проблем старења. Просечна старост становништва је 46,81 година, а индекс старења је изузетно висок. Посебан проблем имају становници у руралном подручју, врло често у ситуацији да живе сами и немоћни. Укупан број пензионера је 5.192 ( податак за 2018.), тако да је готово сваки четврти становник пензионер. Даншњи дан треба да буде подсећање свима да о нашим старијима треба бринути, да су они дали значајан део себе у наш развој и развој друштва и не треба да буду терет и проблем. Многи од њих нису заборавили вештине, знање, мудрост па с тога не заслужују да буду скрајнути.
 
Fotografija: instanthealthindia